maandag 11 augustus 2014

Het Bakkerscafé bezorgt brood per bakfiets

Het Bakkerscafé in de Nijmeegse wijk Bottendaal laat zich het best omschrijven als een sociale onderneming. De doelstelling is het creëren van een omgeving waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de gelegenheid krijgen zich te ontwikkelen. De afstand is met name te wijten aan beperkingen op lichamelijk of geestelijk (en dan met name psychiatrisch) gebied.
Het project kende zijn start vijf jaar geleden als het resultaat van een overleg tussen het RIBW, de Driestroom en Pluryn. Dat leidde ertoe dat Eva Walraven drie jaar geleden verzocht werd de leiding van het project op zich te nemen.
Eva (34) hoefde over het aanbod ‘slechts 3 seconden’ na te denken, zeer vereerd met het verzoek dat ze nu omschrijft als ‘a match made in heaven’. Ze noemt het een zeer aangename bezigheid op zowel bedrijfsmatig als zorg gebied, met een onmiskenbaar idealistische achtergrond.


Het Bakkerscafé is een onafhankelijke stichting en kent in de gemeente Nijmegen een van zijn opdrachtgevers, vooral waar het gaat om het zorgaanbod voor mensen die het contact met de samenleving dreigen te verliezen en voor wie een zeker reïntegratieaanbod gecreëerd dient te worden.

In de afgelopen vijf jaar zijn de doelstellingen wat betreft ‘sociaal ondernemen’ gerealiseerd, vooral ook met betrekking tot de uitstroom van medewerkers in de richting van allerlei maatschappelijke rollen en functies.
Het team bestaat uit ongeveer 65 personen, van wie er zo’n 45 op basis van het ontwikkelingsproject betrokken zijn. Eva Walraven leidt het team en het hele jaar door is er volop leven in de brouwerij.

In het Bakkerscafé is brood uiteraard zeer belangrijk. Het wordt zowel ambachtelijk (met de hand gemaakt dus) als biologisch geproduceerd. Puur natuur, zonder bestrijdingsmiddelen. De grondstoffen worden niet zelf gekweekt, maar betrokken van leveranciers met een SKAL-certificering.

Eva zelf heeft qua opleiding en werkervaring een achtergrond in de zorg, maar ook in de horeca. ‘Horeca’, zegt ze zelf, ‘in het hart, zorg in mijn bloed’.
Of ze ook nog groei nastreeft?
Eva: ‘Jazeker. Niet wat betreft de groei om het groeien. Wel waar het gaat als bijdrage aan onze maatschappelijke doelstelling. Als bedrijf ontwikkel je je voortdurend en daar zijn we dan ook steeds mee bezig. We produceren nu biologisch, ambachtelijk gemaakt brood. We hebben een bijzonder assortiment met daarin bijvoorbeeld bietenbrood, oerspelt, Mexicaans brood en Romeins brood.

Verschillende horeca-ondernemingen serveren het brood en/of banket van het Bakkerscafé, zoals bijvoorbeeld Café Beij Ons, Café Biessels, de Espresso Bar en restaurant Vesters. In totaal zijn het er zo’n vijfendertig.

Bij alle klanten worden de bestellingen per fiets bezorgd. Het Bakkerscafé heeft daarvoor inmiddels drie fietsen met fietstassen en twee bakfietsen. En één bezorger rijdt in een elektrische rolstoel. De fietsers rijden puur op beenkracht en zonder ondersteuning van een elektromotor. ‘Met beperking, zonder ondersteuning’, zegt Eva lachend.
Ze bezorgen niet bij particulieren. Per dag wordt gemiddeld 60km gefietst, 240 km per week, 21.480 km per jaar vertelt Eva niet zonder trots.
De nieuwe Urban Arrow bakfiets met bak op maat van Busybike uit Nijmegen
Eén van de koeriers is Henk van Wijk. Henk is een bijzondere koerier, omdat hij de bestellingen rondbrengt met zijn elektrische rolstoel. Het is Henks doel om net als zijn vader zijn eigen koerierswerk te gaan doen. Hij heeft al een naam bedacht, ‘Vogelvrij’ en een e-mailadres, maar er komt zoveel bij kijken om een eigen bedrijf te runnen, dat hij eerst maar eens afwacht hoe het allemaal loopt.
Henk verteld: ‘Mijn grote droom blijft om net als mijn vader ook koerier te worden. Hij werkte voor een winkel. Toen hij overleed heb ik tegen hem gezegd, Jouw naam blijft altijd voortbestaan in het koerierswerk. Daar zal ik voor zorgen. Mijn vader was vogelvrij. Vandaar de naam die ik bedacht heb voor mijn bedrijf. Op mijn arm heb ik een tatoeage van twee vogels en die staat ook op zijn graf. Het heeft dus betekenis voor mij.
Er komt zoveel bij kijken, voordat je zelf aan de slag kunt gaan. Maar ik wil andere mensen die in een rolstoel zitten dat je toch heel veel kunt bereiken als je positief bent en je je graag wilt inzetten voor iets wat je belangrijk vindt. 
Nijmegen, Augustus 2014
Guus Hermans/Jos Sluijsmans