vrijdag 14 november 2014

E-bakfiets slaat aan.

Groente- en fruitbezorging door Velocity Fietskoeriers in Nijmegen

Woensdag 12 november 2014 heeft Jaap Sytsma, adviseur bij Mobycon vanuit zowel het PRO-E-BIKE als het BESTFACT project een presentatie gegeven over de elektrische (bak)fiets voor zakelijk gebruik. Deze presentatie vond plaats op het Nationaal Verkeerskunde Congres in Utrecht, waar rond de 400 professionals uit de verkeerswereld de nieuwste ontwikkelingen met elkaar uitwisselden. Op de presentatie zijn veel geïnteresseerde reacties ontvangen en Jaap Sytsma hoopt dan ook dat bekend uiteindelijk bemind gaat worden.

Het Fietsberaad, de fietskennisinstelling in Nederland, heeft er een artikel over geschreven op  haar website
Veel van de ondernemingen die deelnemen aan het BESTFACT project komen uit de regio Arnhem Nijmegen, zoals PUURland op de foto hierboven op een Urban Arrow met een box van Busybike uit Nijmegen.

Uit Nijmegen komen de Fietsschilder en Groentewoud, die biologische groentepakketten bezorgt met een bakfiets en ook een gezonde bakfietsbar exploiteert.


Een ander bekend fietsfenomeen in Nijmegen is Struin BSO. Struin haalt en brengt de kinderen van de buitenschoolse opvang in de natuur met een grote fietsbus van Tolkamp Metaaltechniek en bakfietsen van De Redding.

Ook Flyers2Eat en Theehuis de Goffert hebben zich aangemeld bij het BESTFACT project voor een e-bakfiets.

Velocity Fietskoeriers is al sinds 2002 werkzaam in Nijmegen. Momenteel fietsen de fietskoeriers en bezorgers van Velocity minimaal 3000 km per  week, oftewel 156.000 km per jaar.
Dat zijn dus alle kilometers per racefiets, cargobike, vrachtfiets, fietsaanhanger opgeteld.
Op jaarbasis is de besparing van uitstoot 26.000 kilo CO2.

Zie ook: Bakkerscafe bezorgt per bakfiets.
              Pizzabezorging per elektrische bezorgfiets