dinsdag 19 september 2017

Het Bakkerscafé blijft brood bezorgen per bakfietsTwee jaar geleden schreven we in dit blog al een keer over het Bakkerscafé. Tijd voor een update.

Het Bakkerscafé in de Nijmeegse wijken Bottendaal en Sint Anna laat zich het best omschrijven als een sociale onderneming. De doelstelling is het creëren van een omgeving waarin mensen die een  kwetsbare positie hebben in de samenleving de gelegenheid krijgen zich te ontwikkelen. 


Deze kwetsbaarheid is met name te wijten aan beperkingen op lichamelijk of geestelijk (en dan met name psychiatrisch) gebied.


Het project kende zijn start acht jaar geleden als het resultaat van een overleg tussen het RIBW, de Driestroom en Pluryn. Dat leidde ertoe dat Eva Walraven zes jaar geleden verzocht werd de leiding van het project op zich te nemen.
Eva (37) hoefde over het aanbod ‘slechts 3 seconden’ na te denken, zeer vereerd met het verzoek dat ze nu omschrijft als ‘a match made in heaven’. Ze noemt het een zeer aangename bezigheid op zowel bedrijfsmatig als zorg gebied, met een onmiskenbaar idealistische achtergrond.
Het Bakkerscafé is een onafhankelijke stichting en kent in de gemeente Nijmegen een van zijn opdrachtgevers, vooral waar het gaat om het zorgaanbod voor mensen die het contact met de samenleving dreigen te verliezen en voor wie een zeker reïntegratieaanbod gecreëerd dient te worden. 

In de afgelopen acht jaar zijn de doelstellingen wat betreft ‘sociaal ondernemen’ gerealiseerd, vooral ook met betrekking tot de uitstroom van medewerkers in de richting van allerlei maatschappelijke rollen en functies.
Het team bestaat uit ongeveer 70 personen, van wie er zo’n 50 op basis van een ontwikkeltraject betrokken zijn. 

Eva Walraven leidt de onderneming en het team en het hele jaar door is er volop leven in de brouwerij.

In het Bakkerscafé is brood uiteraard zeer belangrijk. Het wordt zowel ambachtelijk (met de hand gemaakt dus) als biologisch geproduceerd. Puur natuur, zonder bestrijdingsmiddelen. De grondstoffen worden niet zelf gekweekt, maar betrokken van leveranciers met een SKAL-certificering.

Eva zelf heeft qua opleiding en werkervaring een achtergrond in de zorg, maar ook in de horeca. ‘Horeca’, zegt ze zelf, ‘in het hart, zorg in mijn bloed’.
Of ze ook nog groei nastreeft?
Eva: ‘Jazeker. Niet wat betreft de groei om het groeien. Wel waar het gaat als bijdrage aan onze maatschappelijke doelstelling. Als bedrijf ontwikkel je je voortdurend en daar zijn we dan ook steeds mee bezig. We produceren nu biologisch, ambachtelijk gemaakt brood. We hebben een bijzonder assortiment met daarin bijvoorbeeld bietenbrood, oerspelt, Mexicaans brood en Romeins brood.

Verschillende horeca-ondernemingen serveren het brood en/of banket van het Bakkerscafé, zoals bijvoorbeeld Café Allerlei, Café Biessels, the Black Fox en restaurant Vesters. In totaal zijn het er zo’n vijftig.

Bij alle klanten worden de bestellingen per fiets bezorgd. Het Bakkerscafé heeft daarvoor inmiddels drie fietsen met fietstassen en twee bakfietsen. En één bezorger reed in een elektrische rolstoel. De fietsers rijden puur op beenkracht en zonder ondersteuning van een elektromotor. ‘Met beperking, zonder ondersteuning’, zegt Eva lachend.
Ze bezorgen niet bij particulieren. Per dag wordt gemiddeld 100 km gefietst, 700 km per week, bijna 36.000 km per jaar vertelt Eva niet zonder trots.

Henk van Wijk
Eén van de koeriers was Henk van Wijk. Henk was een bijzondere koerier, omdat hij de bestellingen rondbracht met zijn elektrische rolstoel. Het was Henks doel om net als zijn vader zijn eigen koerierswerk te gaan doen. Daartoe startte hij zijn eigen koeriersdienst ‘Vogelvrij’.
Henk vertelde: ‘Mijn grote droom blijft om net als mijn vader ook koerier te worden. Hij werkte voor een winkel. Toen hij overleed heb ik tegen hem gezegd, Jouw naam blijft altijd voortbestaan in het koerierswerk. Daar zal ik voor zorgen. Mijn vader was vogelvrij. Vandaar de naam die ik bedacht heb voor mijn bedrijf. Op mijn arm heb ik een tatoeage van twee vogels en die staat ook op zijn graf. Het heeft dus betekenis voor mij.
Er komt zoveel bij kijken, voordat je zelf aan de slag kunt gaan. Maar ik wil andere mensen die in een rolstoel zitten dat je toch heel veel kunt bereiken als je positief bent en je je graag wilt inzetten voor iets wat je belangrijk vindt.’


Henk overleed in juli 2017. Zoals zijn vader voor hem zijn inspiratie was, is Henk dat voor zijn collega’s bij het Bakkerscafé.