dinsdag 14 juni 2016

Bezorgroutes op de fiets met handige tool
Online verkopen blijven alsmaar stijgen en duurzame logistiek staat onder grote belangstelling. Combineer beide ontwikkelingen en het is logisch dat bezorging op de fiets een enorme groei doormaakt.


Fietskoeriers krijgen het steeds drukker. Voor iedere opdracht apart heen en weer fietsen is meestal niet efficiënt. Liever gaan er meerdere pakketten tegelijk mee. Fietsen met grotere laadcapaciteit zijn voorhanden, maar het uitstippelen van de snelste route langs meerdere adressen kan nog wel eens een lastige puzzel zijn.
Handige tool
Online ritplanner RouteXL speelt daarop in en is nu ook te gebruiken voor de fiets. "Er is veel vraag naar en daarom zijn recent fietsroutes aan onze routeplanner toegevoegd", zegt eigenaar Paul Mars. "Ritplanning met routeoptimalisatie bespaart veel tijd, zowel bij de planning als in de uitvoering. Een must in de logistiek."RouteXL is gebaseerd op de fietsroutes uit OpenStreetMap, de vrij bewerkbare kaart. Als de route is uitgestippeld, kan deze worden gedeeld met collega's, bijvoorbeeld via Whatsapp. Vrijwel alle bestaande mobiele navigatie-apps kunnen worden gebruikt voor de begeleiding op de weg.

Fietspromotor Jos Sluijsmans werkt zelf niet meer als fietskoerier, maar in het verleden zou hij de dienst zeker op prijs hebben gesteld. "De fietskoeriers die al langer bezig zijn, hebben vaak al eigen systemen ontwikkeld, maar voor nieuwkomers in het veld is het zeker een handige tool."
Gratis tot 20 stops
RouteXL is voor regulier gebruik tot 20 adressen per route gewoon gratis te gebruiken. Wie het eens wil proberen, kan dat doen op www.routexl.nl. Via de knop Opties > Routing > Voertuig kies je voor fietsroutes.Wie meer dan 20 addressen in één rondrit moet plannen, kan een upgrade kopen tot maar liefst 150 adressen per route. Onze lezers krijgen deze maand 20% korting met de kortingscode FDJUN16