woensdag 15 april 2015

Riksja Cycling Without Age bij BakfietsTreffen


Cycling Without Age is overgewaaid uit Denemarken, Kopenhagen, naar Nederland en Nijmegen fietst hierin voorop. Een speciaal ontworpen riksja, een fiets met een tweezitsbankje voorop, wordt door een vrijwillige riksjapiloot bestuurd, en kan 2 passagiers vervoeren. De passagiers zijn mensen die door leeftijd, mobiliteit en/of sociale omstandigheden niet of weinig buiten komen. 

De passagiers krijgen de kans om de wind weer door de haren te voelen gaan. Zo krijgen zij de mogelijkheid om op plaatsen te komen waar ze lang niet zijn geweest, of naar plekken te gaan waar zij graag een bezoek aan willen brengen. Het wordt ook een moment van ontmoeting; ontmoeting met de andere passagier, met de riksja-piloot en de buitenwereld. De ervaringen in Denemarken zijn positief en leiden tot onverwachte en mooie situaties en blije mensen. De verwachting is dat dit in Nijmegen ook zal gebeuren. De eerste reacties zijn zeer positief en uitnodigend.
Initiatiefnemer Boi Huisman en twee passagiers
In de komende weken worden bewoners van het zorgcentrum Nieuw-Doddendaal uitgenodigd voor de eerste ritjes in Nijmegen-Centrum. De riksja-piloten zijn nu de 5 enthousiaste leden van de projectgroep, die dit initiatief mogelijk maakt. Deze groep wordt in de komende tijd uitgebreid met andere geïnteresseerde vrijwillige piloten, jong en oud.
De eerste riksja in Nederland is afgelopen weekend gepresenteerd op de Beleef Plus Beurs in het Triavium. Aankomende zondag, 19 april, zal ze meerijden bij het BakfietsParade van het International Cargo Bike Festival. ’s Middags is ze te bewonderen op het terrein van de Vasim en kun je een proefritje maken.
Meer info: www.cyclingwithoutage.org en http://8tot80.fietsersbond.nl/inspiratie/opinie of mail cwanijmegen@gmail.com
Het Cycling Without Age team Nijmegen