dinsdag 12 mei 2015

Vierduizend bakfietsen-plan wint Green Battle


Nijmegen kan jaarlijks 15.000 ton aan CO2-uitstoot besparen door de helft van de rondrijdende bestelbusjes te vervangen door bak- en transportfietsen.

Dit plan van Jos Sluijsmans werd tot winnaar uitgeroepen van de Green Battle 2015.
Omdat Nijmegen finalist is voor de European Green Capital Award 2017, heeft de gemeente deze ‘green battle’ georganiseerd om zoveel mogelijk ideeën te verzamelen van inwoners waarin zij beschrijven hoe ze duurzaam Nijmegen het liefst zien. 32 'groene' ideeën zijn ingestuurd en daar kwam een top 5 uit met onder meer het idee om het gebruik van bak- en transportfietsen te stimuleren.

Het uitgangspunt is: wil je een stad voor auto’s of wil je een stad voor mensen?
Ik kies voor een stad voor mensen. Een gezonde stad, een duurzame stad, een leefbare stad!

Boi en 2 dames Daarom gaan we voor het vervoer van goederen en personen 50% van de bestelbusjes in Nijmegen vervangen door transportfietsen. In heel Nederland rijden volgens het Centraal Bureau voor Statistiek 800.000 zakelijke bestelbusjes. Omdat Nijmegen ongeveer 170.000 inwoners heeft - 1% van de totale bevolking van Nederland - rijden er hier statistisch gezien achtduizend bestelbusjes rond. Als je de helft van deze busjes vervangt door bakfietsen gaat het dus om vierduizend bakfietsen.


soalr coolbox1
Voor zakelijk gebruik gaat het om koeriersdiensten en vakmensen: de bakker, de slager, de groenteman, klussers, hoveniers, loodgieter, elektromonteur, cateraars, kinderopvang, etc.
Dat gebeurt niet alleen in Nijmegen. Bakfietsen zijn ‘booming’ in de hele wereld.
Nijmegen kan het goede voorbeeld geven en de beste transportfietsen maken.

Jos Sluijsmans is er van overtuigd dat er over 10 jaar vierduizend bakfietsen in Nijmegen rijden.