maandag 30 november 2015

Eerste prijs Innovatiechallenge voor CargoBikeXLCargoBikeXL heeft de eerste prijs gewonnen van de Innovatiechallenge van het ministerie van IenM. De prijs is door IenM in het leven geroepen om ideeën op te doen om het leven in de stad gezonder en aangenamer te maken. Aan de eesrte prijs is een bedrag vebonden van €15.000,--.
De CargoBikeXL is een nog wat geheimzinnig project, want er zijn nog geen beelden van beschikbaar. Christian Suurmeijer, de ontwerper en initiatiefnemer van ‘Greenolution’ uit Amersfoort is het voertuig nog volop in ontwikkeling en daarom zijn er nog geen foto’s van. Christian werkt in dit project samen met Matthijs van Calveen van formM productontwerp uit Deventer.
Hij geeft aan dat de CargoBikeXL een hybride voertuig is waarmee met een combinatie van menskracht en elektrische ondersteuning tot 5m3 en 500kg vracht vervoerd kan worden. Het grote volume maakt de CargoBikeXL een economisch aantrekkelijk alternatief voor bestelbusjes, aanhangers of boedelbakken.  Een prototype van de CargoBikeXL zal op 17 april gepresenteerd worden op het International Cargo Bike Festival in Nijmegen. 

Foto: Jaap Baarends
  
Op de tweede plek van de Innovatiechallenge eindigde ‘Gecombineerd Stads- en Wijkvervoer in Rotterdam’. Een pilot met zorginstelling Riederborgh in Rotterdam om te onderzoeken hoe vervoersstromen in de regio zo efficiënt mogelijk georganiseerd kunnen worden door de bezorging van maaltijden, medicijnen, boodschappen, etc. te combineren met het vervoer van cliënten van zorginstellingen naar het wijkcentrum, winkelen of het bezoek aan familie en vrienden. Binnen het project Gecombineerd Stads- en Wijkvervoer wordt in kaart gebracht welke methodieken, ICT, transportmiddelen en mensen nodig zijn voor een pilot.

‘Frisse Scholen Routes’ in Den Haag behaalde de derde prijs. Het Haagse stadscentrum kampt met hoge concentraties luchtverontreiniging en juist hier is een groot aantal centra voor kinderopvang en scholen gevestigd. Het project brengt onder meer alternatieve fietsroutes in beeld die ‘fris’ zijn omdat ze de meest vervuilde straten vermijden.
De tweede en derde prijs zijn goed voor een bijdrage van €10.000,-- elk.

De Innovatiechallenge heeft in totaal 49 inzendingen opgeleverd. Zes finalisten werden uitgenodigd voor een ‘pitch’ van hun idee. De andere drie finalisten waren Deelbakfiets – Bakfietsdelen van Fietsdiensten.nl uit Nijmegen, City Coaster van Witteveen+Bos en ‘Towards a liveable and low-carbon smart city’ van de Universiteit Twente. Zij gingen naar huis met een mooie bos bloemen en een cadeaubon.

Actuele info over de CargoBikeXL