donderdag 23 oktober 2014

Arnhem en Nijmegen bij laatste drie kandidaten Velo-city 2017


Arnhem en Nijmegen zijn samen door de European Cyclists' Federation uit Brussel genomineerd als een van de drie finalisten voor de prestigieuze fietsconferentie ’Velo-city 2017’. Velo-city is de jaarlijks terugkerende grootste fietsconferentie ter wereld, die op ‘even’ jaren intercontinentaal plaatsvindt en in de ‘oneven’ jaren in Europa.
De conferentie, waarvoor tussen de 1.500 en 1.700 deelnemers uit de hele wereld worden verwacht werd in 2014 in Adelaide in Australië gehouden en zal in 2015 in Nantes en in 2016 in Taipei plaatsvinden.

De conferentie staat gepland van 13 tot 16 juni 2017 en het programma zal zich op tal van plaatsen in de regio Arnhem - Nijmegen afspelen. Velo-city biedt de kans om te vertellen over het succes van het Nederlands fietsbeleid. Het congres past prima in deze steden die beide veel investeren in fietsvoorzieningen. In totaal worden tijdens de conferentie rond 350 workshops en sessies gehouden, die variëren van plenaire bijeenkomsten tot kleinere workshops. Naast het inhoudelijke gedeelte, dat zich concentreert op fietsinfrastructuur over de hele wereld en de invloed van de fiets op bijvoorbeeld gezondheid en voeding, is er ook een uitgebreid sociaal programma en een expositie.
Belangrijk gegeven is, dat bij de organisatie van de conferentie ook zoveel mogelijk regionale belangengroeperingen en bewoners op het terrein van fietsen worden betrokken. Ook vinden diverse evenementen voor bewoners plaats en zal de invloed van de creatieve industrie de conferentie ondersteunen op het gebied van theater, film en beeldende kunst.
Als thema voor Velo-city 2017 in de regio Arnhem - Nijmegen is gekozen voor ‘The Freedom of Cycling!’. Velo-city 2017 komt tot stand in een harmonieuze samenwerking tussen de overheid, het onderwijs (onder andere ROC, Artez, HAN en Radboud Universiteit) en het bedrijfsleven (onder andere adviesbureaus en maakindustrie).
Zowel Burgemeester Herman Kaiser van Arnhem als Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zijn zeer verheugd met deze finaleplaats, maar geven aan uiteraard pas tevreden te zijn als Arnhem en Nijmegen definitief worden verkozen.


De concurrerende finalisten die in aanmerking kunnen komen om Velo-city 2017 te mogen organiseren zijn Lissabon en Stockholm.
Eind december wordt besloten welke stad of regio zich de definitieve organisator van Velo-city 2017 mag noemen.


Op 17 december 2014 werd bekendgemaakt dat Arnhem en Nijmegen in 2017 daardwerkelijk Velo-city 2017 mogen organiseren. Gefeliciteerd!