donderdag 16 oktober 2014

Juice on Wheels


Juice on Wheels is het resultaat van een spontaan plan van enkele Haagse ondernemers in het voorjaar van 2014. Het International Cargo Bike Festival in april 2014 in Nijmegen stelde hen voor een extra uitdaging. Zouden de daar getoonde inspirerende oplossingen voor de 'clean last mile' kunnen worden aangevuld met een duurzame eindproductie/verkoop van groente en/of fruit? Kon fietstransport voor een grotere groep ondernemers interessant worden, omdat je er op een unieke manier je eindklant mee kunt bereiken?
Het festival gaf veel vaart en richting aan het toen nog prille idee voor Juice on Wheels.
Drie maanden later was de pilotversie van de transport- en verkoopfiets van Juice on Wheels klaar.
Basis vormt de Radkutsche Musketier. De opbouw is van een lichtgewicht, modulair buizensysteem, dat vrij eenvoudig zelf is te bouwen en in deze pilotfase vooral ook eenvoudig is aan te passen. Bijzonder zijn de flexibele zonnepanelen op de daken van de trikes. Die maken de persbar energieneutraal. De zonnepanelen leveren de energie die nodig is voor de grote elektrische citruspers die op de trike is gemonteerd. Juice on Wheels is daarmee de eerste mobiele energieneutrale sinaasappelpersbar ter wereld.
Vanwege de relatief korte afstanden, lichte opbouw en sportieve geometrie van de trikes was er tijdens de pilotfase nog geen aanleiding deze transportfietsen elektrisch aan te drijven.
Naast het invulling geven aan de 'clean last mile' laat Juice on Wheels dus ook zien dat, in het verlengde daarvan, de  eindproductie/verkoop mobiel en klimaatneutraal kan zijn.

Juice on Wheels is sinds deze zomer operationeel op drukke plaatsen, bij evenementen en bij PR van duurzame diensten/producten. Het is een vrolijke verschijning in het straatbeeld en het maakt veel reacties los. Het publiek heeft Juice on Wheels uitgeroepen tot de favoriete duurzaam ondernemer van de Haagse Energiebeurs 2014. 
Op 19 april 2015 zal Juice on Wheels aanwezig zijn op het International Cargo Bike Festival in Nijmegen. Kijk voor actuele ontwikkelingen op de Facebookpagina van Juice on Wheels.